• 16 showrooms in België

  • Gratis aanhuislevering

  • Bereikbaar van 9u tot 20u (maandag-zaterdag)

  • 2 jaar Juntoo garantie

Japandi: dé minimalistische interieurtrend

Ben je op zoek naar een interieur dat functioneel, warm en tegelijk rustgevend is? Maak kennis met Japandi, een unieke woonstijl die Scandinavische en Japanse stijlelementen met elkaar doet versmelten. De levensfilosofiëen ‘hygge’ en ‘wabi sabi’ vormen met hun puurheid, eenvoud en harmonie de rode draad in deze woontrend. 

Samensmelting van designculturen

Japandi is geen trend die op de redactie van een interieurmagazine is bedacht. De link tussen Japans en Scandinavisch design bestaat al veel langer. Zo’n 150 jaar geleden ontstond een bloeiende uitwisseling van goederen én van culturele invloeden tussen Japan en Noord-Europa, met Denemarken op kop. Deense architecten, vormgevers en kunstenaars herkenden heel wat van hun eigen designwaarden in de Japanse stijl, zoals de drang naar eenvoud en functionaliteit, een voorliefde voor natuurlijke materialen en het gebruik van traditionele technieken.

Ze lieten zich volop door hun Japanse collega’s inspireren bij het ontwerpen van meubelen, gebruiksvoorwerpen en zelfs volledige interieurs. De fusion-designstijl die zo ontstond bevatte elementen die zowel minimalistisch als warm waren; met uitgepuurde lijnen, natuurlijke materialen en sobere kleuren, maar ook met persoonlijke en zelfs ‘knusse’ accenten.

De essentie van Japandi

De kracht van Japandi ligt niet alleen in het esthetische, maar ook in het gevoel en de sfeer die de stijl met zich meebrengt. Japan en Scandinavië delen niet alleen eenzelfde visie op vormgeving, ook de achterliggende levensfilosofieën van beide culturen, respectievelijk ‘wabi sabi’ (het zien van de schoonheid van imperfectie en het aanvaarden van de natuurlijke cyclus van groei en verval) en ‘hygge’ (het focussen op de eenvoudige dingen in het leven en het bewust tijd maken om die kleine genoegens te beleven) , vertonen heel wat overeenkomsten.

Japandi blinkt uit in het gebruik van natuurlijke materialen. Hout speelt een belangrijke rol, maar ook bamboe, linnen, wol, papier en planten verdienen een plekje in het Japandi-interieur. Ga bij de keuze van je meubelstukken dus bewust op zoek naar dit type materialen.

Bij ons barst het gelukkig van de Japandi-vriendelijke meubels. Van houten tafelbladen tot prachtige poefs uit natuurlijke materialen en wollen plaids.

Badend in het licht

Ook natuurlijk licht is een vereiste voor die typerende Japans-Scandinavische look. Grote ramen en koepels laten zeeën aan licht binnen. Dat licht benut je ten volle als je woning een open plan heeft: veel open ruimtes, weinig deuren en amper donkere hoekjes.

Dat gevoel van licht kan je versterken door voor lage meubels te kiezen. Een houten dressoir voor een lichtgekleurde muur oogt veel lichter dan een hoog boekenrek. De Treviso dressoir doet het bijvoorbeeld erg goed in een Japandi-interieur. 

Het Japandi-kleurenpallet

Een laatste manier waarop Japandi zich onderscheidt van zijn grotere broertjes, is met zijn unieke kleurenpalet en gebruik van contrast. Enerzijds werkt het met het zakelijk wit en de pasteltinten uit het hoge noorden en anderzijds vind je er ook die donkerdere, Japanse aardetinten in terug. Wie voor witte muren kiest, kan dus contrast opzoeken door meer aardetinten te laten terugkomen in zijn meubels en decoratie.
Hou bij het decoreren wel het credo van het minimalisme in het achterhoofd: ‘Less is more’. Ga niet voor teveel tierlantijntjes, maar kies voor decoratiestukken die écht waarde hebben voor jou. Zo wordt ook jouw Japandi-woning 100 procent ‘hygge’ én ‘wabi-sabi’.

Enkele favorieten

Benieuwd geworden naar ons assortiment?

Vragen of advies nodig?

De mogelijkheden voor jouw interieur zijn eindeloos. We begrijpen dat dit overweldigend kan zijn. Daarom staan onze collega's je bij met raad en daad, van persoonlijk advies tot een voorstel op maat. Contacteer ze via de chat, telefoon, e-mail of breng een bezoek aan de showroom voor een gesprek met een medewerker. Tot snel!


**Stapelkortingen geldig van 25/04/2022 t.e.m. 23/05/2022 zijn onderling niet cumuleerbaar maar wel combineerbaar met andere % kortingen.

  • €50 korting bij aankoop vanaf €750 netto
  • €125 korting bij aankoop vanaf €1500 netto
  • €300 korting bij aankoop vanaf €3000 netto

*Acties zijn geldig van 02/05/2022 t.e.m. 31/05/2022.